×
 

Onderstaand treft u een overzicht van onze sprekers, klik op de naam van een spreker voor meer informatie.

  •    Micha Aarts, Financieel coach Sammen Coöperatie U.A.

   Micha Aarts is sinds 2009 werkzaam als financieel coach. Dit doet zij als zelfstandig ondernemer. Dagelijks adviseert zij werkgevers over personeel met schulden en coacht zij medewerkers met financiële zorgen. Zij weet als geen ander wat financiële problemen met mensen doen en met welke dilemma's mensen te maken krijgen. Daarnaast is zij als trainer en Nibud-coach verbonden aan het Nibud. Na afronding van haar HBO-opleiding heeft Micha haar sporen verdiend in de financiële dienstverlening en communicatie, onder andere in de uitzendwereld. Ze heeft zich verder ontwikkeld als financieel coach en trainer. Daarnaast heeft Micha de opleidingen tot schuldhulpverlener (Kiwa geregistreerd), coach en belastingconsulent afgerond.  
 •    Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank

  Barbara Baarsma is directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank en eindverantwoordelijk voor RaboResearch. In die hoedanigheid ontwikkelt zij de Rabobank-brede kennisagenda en de inrichting van de kennisorganisatie. Naast haar werk bij de Rabobank is Barbara Baarsma hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam en Kroonlid bij de Sociaal Economische Raad (SER). Ook is zij lid van de Monitoringcommissie Corporate Governance. Verder is Barbara lid van de Jury Nationaal Icoon en de Raad van Advies DNB Academie. Zij is regelmatig gevraagd om in commissies mee te denken over beleidsproblemen voor ministers. Zo was zij voorzitter van de door minister Schippers ingestelde commissie Macrobeheersinstrument in de medisch specialistische zorg en was dat eerder van de door minister Klink ingestelde commissie Verticale integratie in de zorg.  
 •    Jasja Bos, senior wetenschappelijk medewerker Nibud

  Jasja Bos Binnen het kenniscentrum van het Nibud houdt hij zich voornamelijk bezig met koopkracht van huishoudens, betaalbare woonlasten en referentiecijfers over de bestedingen van huishoudens. Naast het inzichtelijk maken van de koopkrachteffecten van landelijke en gemeentelijke beleidsmaatregelen, richt hij zich ook op de koopkracht van specifieke doelgroepen, zoals huishoudens met een minimuminkomen of huishoudens met extra zorgkosten. Hij is daarom op de hoogte van diverse regelingen die van invloed zijn op het inkomen van huishoudens. Deze regelingen zitten net als de referentiecijfers verwerkt in de Rekenprogramma’s van het Nibud waar hij inhoudelijk voor verantwoordelijk is. Daarnaast houdt hij zich bezig met het adviseren over betaalbare woonlasten. Koopkracht en bestedingen van huishoudens vormen de basis van berekeningen op het gebied van een betaalbare huur of hypotheek.  
 •    Dirk Brounen, hoogleraar Vastgoedeconomie

  Dirk Brounen is werkzaam als Hoogleraar Vastgoedeconomie en Vice Decaan bij TIAS School for Business and Society en aan de Universiteit van Tilburg.

  Hij is gepromoveerd op een internationale studie naar de prestaties van beursgenoteerde vastgoedfondsen aan de Universiteit van Amsterdam en heeft vervolgens acht jaar gewerkt aan de Erasmus Universiteit aan diverse onderzoekslijnen op het vlak van vastgoed.

  Momenteel onderzoekt hij de internationale vastgoedmarkten en in het bijzonder; het rendement van vastgoedinvesteringen en de meerwaarde van duurzaamheid. Zijn resultaten zijn ondermeer gepubliceerd in internationale vakbladen als: The European Economic Review, Real Estate Economics, Journal of Banking and Finance, Financial Analyst Journal, The Journal of Real Estate Finance and Economics, Financial Management en Journal of Portfolio Management. Verder doceert hij verschillende vakken binnen opleidingen aan diverse leergangen, met name aan de Universiteit van Tilburg. Zo is hij ondermeer als academic director verantwoordelijk voor de postdoctorale Master of Real Estate (MRE) opleiding aan TiasNimbas Business School.

  Naast zijn academische werk is hij als freelance onderzoeker/adviseur werkzaam voor ondermeer: het ABP, AZL, Amvest, Bouwfonds, Achmea, ING Vastgoed, McKinsey, Vesteda, VendexKBB en de Ministeries van Economische Zaken, VROM en Justitie. Ook binnen de universiteit verbindt Dirk de theorie met de alledaagse praktijk. Daartoe heeft hij het VastgoedLAB opgezet, waarin hij samen met partners uit de markt op een speelse en onderhoudende manier het inhoudelijke debat voor een breed debat via oa. livestream webinars toegankelijk maakt.

   

   
 •    Wilco van Dijk, hoogleraar Universiteit Leiden

  Wilco van Dijk werkt bij de Universiteit Leiden (Instituut Psychologie) en is per 1 december 2014 benoemd als hoogleraar op de bijzondere leerstoel 'Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag'.

  Mensen komen steeds vaker in de problemen door de economische keuzes en beslissingen die ze maken. Het beeld van de mens als een rationeel, economisch beslisser werkt dan niet of onvoldoende. Om dit beeld goed bij te stellen is meer kennis nodig over de psychologische determinanten van economisch keuzegedrag. De gezamenlijke leerstoel van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de Universiteit Leiden sluit direct aan bij de behoefte aan meer kennis van economisch keuzegedrag, en ook bij de maatschappelijke betekenis en toepassing ervan.

   
 •    Lotte van Dillen, universitair hoofddocent aan het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden.

  Lotte van Dillen is universitair hoofddocent aan het Instituut Psychologie van de Universiteit Leiden. Lotte combineert neuropsychologische metingen met gedragsmaten om te onderzoeken hoe aandacht en emoties onze beslissingen beïnvloeden op onder andere het gebied van gezondheid, financiën, en rechtspraak.  
 •    Corinne van Gaalen, senior wetenschappelijk medewerker Nibud

  Corinne van Gaalen, werkt sinds 2007 bij het Nibud als sr. wetenschappelijk medewerker. Zij houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek voor en advies aan gemeenten. Daarnaast is zij betrokken bij het brede scala van ander onderzoek, dat door het Nibud wordt verricht vanuit de eigen missie of in opdracht van derden. Sparen, lenen, uitgeven: hoe gaan we met ons geld om en waarom doen we dat zo? Verschillende partijen zoals banken, verzekeraars, financieel adviseurs, maar ook de gemiddelde consument, zijn hier vanuit hun eigen motieven benieuwd naar. Ook aan dit soort onderzoeken levert zij een bijdrage.  
 •    Drs. Akshaya de Groot, Geluksdeskundige

  Drs. Akshaya de Groot is geluksdeskundige. Hij is docent en programmaleider van de opleiding 'Sturen op Geluk in het publieke domein’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, evenals adviseur en publicist. Ook blogt hij op geluksdoctorandus.nl. De Groot zet zich ervoor in wetenschappelijke kennis over geluk eindelijk eens te benutten in beleid (en in onderwijs). De leergang Sturen op Geluk brengt o.a. het geluksonderzoek dat relevant is voor diverse beleidsterreinen in kaart.  
 •    Stella Hoff, wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau

  Stella Hoff werkt sinds 1997 als wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Armoede vormt hierbij een vast thema. Ze werkt mee aan de terugkerende algemene publicaties over armoede in Nederland, en was recent betrokken bij een onderzoek naar langdurige armoede en bij het advies van de SER over armoede onder kinderen. Momenteel werkt ze aan een studie naar armoede onder werkenden.  
 •    Hella Hueck, freelance Nederlands journaliste

  Hella Hueck (Enschede, 15 april 1972) is een freelance Nederlands journaliste die werkzaam is bij onder andere RTL Nieuws en RTL Z. Hueck studeerde rechten aan de Universiteit Utrecht en ze behaalde een master Internationaal Recht aan de Universiteit Stellenbosch in Zuid-Afrika. Na haar opleiding koos ze voor een carrière bij KPN, waar ze zowel commerciële- als marketingfuncties bekleedde. In 2003 zegde Hueck haar baan op en startte een postdoctoraal studie Journalistiek (Radio & TV) aan de Universiteit Groningen. Na haar studie ging ze werken voor het RTL Nieuws. Bij RTL Z wisselt Hella het verslaggeven af met het presenteren van het economische nieuws. Daarnaast valt ze heel soms in voor Diana Matroos en Sanne Boswinkel bij het RTL Nieuws op RTL 7. Op 15 april 2010 begon het interactieve internetprogramma Op en Top NL., waarvan ze initiatiefneemster en presentatrice is. In acht weken tijd ontving de presentatrice ondernemende Nederlanders. De kijker kon direct vragen stellen aan de gast. Vanaf eind 2014 werkt zij als zelfstandige voor diverse opdrachtgevers. Naast presenteren en verslaggeven schrijft Hueck blogs voor Rethinkingmedia.nl en Sprout en is ze medeoprichter van de Stichting Dutch Media Professionals.  
 •    Sanne Lamers, senior wetenschappelijk medewerker Nibud

  Sanne Lamers adviseur en onderzoeker Nibud, werkt samen met collega’s van het Onderzoek & Adviesteam met veel plezier aan kennis en kunde van het Nibud. Haar belangrijkste werkgebieden: woon- en energielasten, minimabeleid en inkomensondersteuning en allerlei arbeid- en zorgonderwerpen.  
 •    Pauline Mulder-Hiltmann, financieel coach

  Pauline Mulder-Hiltmann begeleid als financieel coach vanuit haar bedrijf Findus medewerkers in opdracht van hun werkgever bij hun financiën. Zij brengt hen vaardigheden en kennis bij met als doel hun financiële zelfredzaamheid te vergroten. Met werkgevers bespreekt zij de rol van het bedrijf in deze en formuleert samen met hen een helder beleid ten aanzien van financiële zaken op de werkvloer. Pauline deed haar intrede in de financiële wereld in 1991. Haar kennis en ervaring heeft zij onder meer opgedaan als financieel adviseur in het bankwezen en het volgen van opleidingen op het gebied van financiële en fiscale zaken, schuldhulp en coaching. Voor het Nibud geeft Pauline diverse trainingen en werkt zij als Nibud-coach bij Omgaan met personeel met schulden. Daarnaast is zij samen met Micha Aarts en Natasja Popma actief in de landelijke coöperatie Sammen Financiële coaching.  
 •    Natasja Naron, directeur van Gabriël Financiële Bescherming

  Natasja Naron studeerde marketing, economische psychologie, financiële planning (MFP en FFP) en verzekeringskunde. Ze is directeur van Gabriël Financiële Bescherming, spreekt regelmatig op seminars en congressen en publiceert artikelen in haar vakgebied. Haar passie is om mensen te helpen het middel geld optimaal in te zetten voor meer geluk, tevredenheid en een betekenisvoller leven.  
 •    Gea Schonewille, wetenschappelijk medewerker Nibud

  Gea Schonewille werkt als wetenschappelijk medewerker bij het Nibud en houdt zich vooral bezig met de het financiële gedrag van consumenten en schuldenproblematiek. Ze studeerde economische psychologie aan de Universiteit Tilburg. In haar onderzoek staat het irrationele en onbewuste gedrag van mensen centraal. Door onderzoek te doen naar dit gedrag kunnen interventies ontwikkeld worden die mensen helpen om gezonde keuzes te maken.  
 •    Anna van der Schors, sr. wetenschappelijk medewerker bij het Nibud

  Anna van der Schors is sr. wetenschappelijk medewerker bij het Nibud. Naast kwantitatief onderzoek naar het geldgedrag van Nederlanders, richt ze zich binnen het Nibud op de implicaties van fiscale wet-en regelgeving, sociale zekerheid en pensioenwetgeving voor de consument nu én in de toekomst. Ze ‘vertaalt’ beleid naar informatie en tools waarmee de consument grip krijgt op zijn financiële situatie op de langere termijn, bijvoorbeeld via de Pensioenschijf-van-vijf en de BufferBerekenaar.  
 •    Terri Seuntjens , universitair docent aan Tilburg University

  Terri Seuntjens werd op 9 april 1988 geboren in Roermond. In 2006 verhuisde ze naar Tilburg om Psychologie te studeren aan Tilburg University. Hier rondde ze in 2010 succesvol haar bachelor af om vervolgens te starten met de Research Master Social and Behavioral Sciences. In 2012 studeerde zij cum laude af en begon aan haar promotieonderzoek in samenwerking met Stichting Weet Wat Je Besteedt en het Tilburg Institute for Behavioral Economics Research (TIBER). Na het afronden van haar proefschrift ‘The Psychology of Greed’ werkt zij nu als universitair docent aan Tilburg University.  
 •    Frank Vandenbroucke, Universiteithoogleraar aan Universiteit Amsterdam

  Frank Vandenbroucke (geboren in 1955) studeerde economie in Leuven en Cambridge (UK) en promoveerde in Oxford met een proefschrift in het domein van de sociale en politieke filosofie. Hij was in België lid van het parlement van 1985 tot 1996, en opnieuw van 1999 tot 2011, met uitzondering van de periodes waarin hij minister was. Als minister in opeenvolgende Belgische federale regeringen was hij verantwoordelijk voor sociale zekerheid, gezondheidszorg, pensioenen en werkgelegenheid (1999-2004). In de Vlaamse regering was hij viceminister-president en verantwoordelijk voor onderwijs en werkgelegenheid (2004-2009). In 2011 werd Frank Vandenbroucke voltijds hoogleraar aan de KU Leuven, waar hij bleef tot oktober 2015. In november 2015 werd hij benoemd tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Als universiteitshoogleraar richt hij zich op het bevorderen van onderzoek naar en debat over de maatschappelijke betekenis van de Europese Unie. Vandenbroucke is tevens houder van de leerstoel Herman Deleeck bij de Universiteit Antwerpen en werkt nauw samen met het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck. Vandenbroucke bekleedt verschillende adviesfuncties. Zo werd hij in 2013 in België aangesteld als voorzitter van de Commissie Pensioenhervorming 2020-2040 en in 2015 als voorzitter van de Academische Raad die het pensioenbeleid permanent zal begeleiden. Vandenbroucke zetelt tevens in de wetenschappelijke adviesraad van verschillende Europese netwerken met betrekking tot sociaal beleid en onderzoek. Hij is lid van de Board of Trustees van de denktank Friends of Europe, en adviseur inzake sociaal beleid bij de Parijse denktank Notre Europe Institut Jacques Delors. Men vindt zijn publicaties op www.frankvandenbroucke.uva.nl.  
 •    Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker Nibud

  Marcel Warnaar geeft advies en doet onderzoek bij het Nibud op diverse terreinen die de (virtuele) portemonnee van huishoudens raken. Nadruk van mijn werk ligt op woon- en kredietlasten, koopkracht en financiële planning op de lange termijn.  
 •    Minou van de Werf, Onderzoeker financieel gedrag bij het Nibud

  Minou van de Werf houdt zich als onderzoeker bij het Nibud bezig met het verklaren van financieel gedrag. Vanuit haar achtergrond in de sociale psychologie is zij vooral geïnteresseerd in het financieel gedrag van mensen. Waarom maken mensen bepaalde (irrationele) financiële keuzes? En, nog belangrijker, hoe kunnen we mensen helpen en motiveren betere keuzes te maken? Binnen het Nibud houdt zij zich daarmee bezig. Daarnaast houdt zich ook bezig met het kennisgebied jongeren en financiële educatie. Om jongeren financieel weerbaar en zelfredzaam te maken, is het belangrijk dat zij leren omgaan met geld. Vroeg geleerd is oud gedaan, ook bij financiën! Sinds begin 2015 is zij onder de Nibud-leerstoel ‘ Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag’ als buitenpromovenda gestart aan de Universiteit van Leiden. Samen met prof. dr. Wilco van Dijk kijkt zij naar hoe we de financiële zelfredzaamheid van mensen kunnen bevorderen met inzichten uit de gedragswetenschappen  
 •    Jan Wezendonk, Directeur/bestuur Nationaal Fonds Kinderhulp

  Jan Wezendonk is directeur/bestuurder bij Het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dat is een fonds dat zich breed inzet voor kinderen in armoede in Nederland. ‘Kinderhulp is er altijd voor kinderen in armoede’ is het devies. Hij werkt al ruim 20 jaar bij dit fonds, studeerde geschiedenis en wijsbegeerte in Nijmegen en leerde het vak van fondsenwerver bij Plan International (toen nog Foster Parents Plan) Hij is tevens bestuurslid van Stichting VriendenKring Nederland en lid van een Rvt van een woningcorporatie.’