×
 
 • 1. Ook met pensioen nog genoeg poen?!

  Ons pensioenstelsel is in beweging. We staan aan de vooravond van vernieuwing van het pensioenstelsel. Wat betekent dit voor Nederlanders? Als wij de lobbyisten zouden zijn: waar zouden we dan voor strijden? In deze interactieve sessie gaan we na wat nodig is om te komen tot een nieuw pensioenstelsel dat genoeg oog heeft voor de burger/consument. Zodat we een stelsel krijgen waarin iedereen met voldoende (financiële) rust (voor)uit kan kijken naar zijn pensioen.
  Anna van der Schors, senior wetenschappelijk medewerker Nibud

   
 • 2. Genoeg om van te leven?!

  Wat is armoede? Wanneer heb je genoeg om (net) niet arm te zijn? En: hoe bepaal je wat genoeg is? Ben je per definitie arm als je weinig geld hebt? Gaat het om de hoeveelheid geld of het gevoel dat je erbij hebt? Kun je bv. nog wel zonder mobiele telefoon en internet? Ben je arm als jij geen geld hebt om op vakantie te gaan, terwijl iedereen om je heen dat wel kan? Voor antwoorden op deze vragen leggen we uw mening naast inzichten vanuit de wetenschap.
  Stella Hoff, wetenschappelijk medewerker Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)                     
   
  • 3. Geld maakt gelukkig!

   Met geld kan je uitgaven doen die je gelukkiger maken. Denk aan bepaald huishoudelijk werk wat je minder leuk vindt uitbesteden en die tijd gebruiken om met je dierbaren leuke dingen te doen. Toch tonen onderzoeken aan dat boven een bepaalde inkomensgrens er maar een kleine relatie is tussen geld en geluk. Hoe komt dit? Wat kan je eraan doen? Hoe kan je je geld optimaal inzetten voor meer geluk en tevredenheid? Na dit seminar heb je meer inzicht in de relatie tussen geld en geluk, krijg je gelukstips waarmee je je voordeel kunt doen en wordt je leven leuker en betekenisvoller.
   Natasja Naron, directeur Gabriël Financiële Bescherming
    
  • 4. Verantwoord wonen: van sociale huurwoning tot villa

   De “Nibudnormen” zijn een begrip bij het bepalen van verantwoorde woonlasten. In deze interactieve workshop krijgt u een kijkje in de keuken hoe het Nibud tot deze normen komt. Sleutel zelf mee aan de normen voor betaalbaar wonen. Zou het voor een hypotheek anders zijn dan voor huur? Hoe zorgen we ervoor dat woonuitgaven passen in het totale budget?
   Sanne Lamers, senior wetenschappelijk medewerker Nibud
   Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker Nibud


  • 5. Hebben, hebben, hebben: de psychologie van hebzucht

   Hebzucht zien we dagelijks om ons heen. Van het kind dat altijd het grootse cadeau wil hebben tot de vriend die altijd de eerste (en de laatste) bitterbal pakt op een feestje. Van de belegger die teveel risico’s nam tijdens de crisis tot de collega die altijd maar klaagt over zijn salaris. Maar wat is hebzucht eigenlijk? Wat willen mensen hebben? Hoe verklaar je de verschillen tussen mensen hierin? In ‘De Psychologie van Hebzucht’ lichten we een tip van de sluier op.
   Terri Seuntjens, Universitair docent Tilburg University
    
  • 6. Genoeg om de begroting rond te krijgen?

   Het Nibud beschikt over referentiebudgetten van verschillende huishoudtypen bij verschillende inkomensniveaus. We zien dat niet elk huishouden de begroting rond kan krijgen. Zelfs niet bij een middeninkomen. Hoe gaan huishoudens daarmee om en over welke huishoudens hebben we het eigenlijk? Waar kunnen ze nog op bezuinigen en is dat verantwoord? Wat betekent dit voor de (beleids)vraagstukken? Bijvoorbeeld op het gebied van minimabeleid, schuldhulpverlening en betaalbaarheid van wonen of zorg. Een interactieve workshop waarin u mee kunt discussiëren over wat een huishouden wel en niet nodig heeft om (net) rond te kunnen komen.
   Jasja Bos, senior wetenschappelijk medewerker Nibud
   Corinne van Gaalen, senior wetenschappelijk medewerker Nibud             


  • 7. Aandacht voor smaak: meer genieten van minder

   We besteden steeds minder aandacht aan onze maaltijden, en consumeren deze geregeld terwijl we met iets anders bezig zijn. Tegelijkertijd is ons eten en drinken de afgelopen decennia steeds zoeter, zouter en vetter geworden en worstelen steeds meer mensen met overgewicht en andere welvaartsziektes. Lotte van Dillen beargumenteert dat deze twee ontwikkelingen met elkaar samenhangen. Zij gaat in op de delicate balans tussen aandacht, smaakbeleving en consumptie en hoe we weer meer kunnen genieten van minder.
   Lotte van Dillen, Associate Professor Social and Organisational Psychology Leiden Institute for Brain and Cognition Leiden University
    
 • 8. Opgroeien in armoede: de ontwikkeling en bestrijding van kinderarmoede

  In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Kinderen die in armoede opgroeien hebben een grotere kans op sociale uitsluiting, presteren minder goed op school, vertonen vaker probleemgedrag en lopen een hoger risico op sociale problemen in hun verdere leven. Één simpele oplossing is er niet voor dit probleem, het vraagt om een integrale aanpak, dicht bij de kinderen. Tijdens deze workshop nemen we u mee in de ontwikkelingen en gaan we in op de bestrijding van kinderarmoede.
  Chris Wallis, Procesmanager Verenigingsbureau Divosa
  Jan Wezendonk, directeur/bestuur Nationaal Fonds Kinderhulp
   

 • 9. De Psychologie van nooit genoeg

  Wat wij genoeg vinden wordt vaak beïnvloed door wat anderen hebben. Zo zijn we geneigd ons te vergelijken met anderen die net iets meer hebben, hierdoor hebben we eigenlijk nooit genoeg. Ook spelen automatische processen een rol in wat wij genoeg vinden. Zo kunnen we bijvoorbeeld denken dat iets wat duurder is automatisch beter is, maar is dat wel zo?
  Gea Schonewille, Wetenschappelijk medewerker

   

   

 • 10. Voor één dag arm

    

  U kruipt vandaag in de huid van een persoon met geldproblemen. Welke keuzes moet u maken? Dan belt er weer een schuldeiser. Of deurwaarder komt langs, of u krijgt een onverwachte rekening. Ondertussen hebben uw kinderen nieuwe kleding nodig. Welke druk en stress brengt dit met zich mee? In deze praktijkgericht workshop kunt u dit aan den lijve ervaren. 
  Micha Aarts, Financieel coach Sammen Coöperatie U.A.
  Pauline Mulder-Hiltmann, Financieel coach